Właściwości herbaty
94.jpg

Każdy z nas pił nie jeden raz herbatę w celu innym niż po prostu zaspokojenie pragnienia. Ból brzucha, złe samopoczucie, niestrawność to tylko kilka dolegliwości, na które pomaga ten znakomity napój. Każda herbata pochodzi z krzewów herbacianych, jednak gotowe mieszanki różnią się sposobem obróbki, dzięki czemu zyskują indywidualne właściwości. Po zbiorach następuje więdnięcie, podczas którego herbatę miesza się, by proces przebiegał równomiernie. W tym czasie zachodzi również proces fermentacji, który można przyspieszyć, lub zatrzymać, albo wydłużyć uzyskując w ten sposób różne właściwości produktu. Przerwanie fermentacji następuje przez podgrzewanie liści do temperatury powyżej 85 stopni, dzięki czemu giną enzymy powodujące fermentację. W późniejszych etapach herbatę suszy się, oczyszcza, przesiewa, tnie lub zwija, a na samym końcu pali, aromatyzuje, miesza z dodatkami lub prasuje. Wszystko to wpływa na smak i właściwości naparów, które kochamy i spożywamy bardzo często.

Właściwości zielonej herbaty

Zieloną herbatę znamy chyba wszyscy, nie bez powodu – jest ona najzdrowsza z wszystkich i ma dużo prozdrowotnych właściwości. Ma wiele odmian i jest mieszana z różnymi innymi herbatami i ziołami, a spożywana regularnie ma bardzo dobry wpływ na cały organizm. Napar chroni układ krążenia, redukuje wystąpienie miażdżycy, obniża poziom cholesterolu. Sprzyja również odchudzaniu dzięki pozytywnym działaniu na metabolizm.

Właściwości białej herbaty

Bardzo często miesza się zieloną herbatę z białą, a ta zaś ma bardzo delikatny smak i kolejne właściwości prozdrowotne. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy hamuje proces starzenia się i wspiera układ odpornościowy, a także wykazuje potencjał zapobiegania nowotworom. Biała herbata redukuje stres, zmniejsza zmęczenie, pobudza umysł i zwiększa koncentrację, więc działanie jej jest bardzo podobne do kawy za sprawą kofeiny.

Właściwości czerwonej herbaty

O ile powyższe herbaty skupiały się na odporności i zdrowiu, to właściwości czerwonej herbaty są najlepsze na odchudzanie i metabolizm. Wszystko dzięki temu, że pobudza trawienie, sprzyja spalaniu tłuszczów, wspomaga detoksykację i pracę wątroby. Czerwona herbata wcale nie jest gorsza od pozostałych pod względem właściwości zdrowotnych, gdyż oprócz odchudzania działa ona pozytywnie na stan skóry, włosów, paznokci i również reguluje poziom cholesterolu. Prócz tego wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, co wspomaga leczenie chorób jamy ustnej i gardła.

Żółta herbata właściwości

Żółta herbata, o której w Polsce słyszy się mniej ma bardzo podobne działanie do popularnych zielonej i białej herbaty. Również wspomaga odchudzanie, usuwa toksyny i działa pobudzająco, jest także dobrym specyfikiem na rozluźnienie i chwilę relaksu.

Właściwości czarnej herbaty

Czarna herbata jest z kolei najpopularniejsza u nas, zawiera stosunkowo sporo kofeiny, stąd pobudzenie, koncentracja i znacznie lepszy nastrój po jej wypiciu. Częste spożywanie poprawia pamięć, ale wpływa również łagodząco na nadmiar toksyn i zatrucia. Kolejne właściwości czarnej herbaty to ochrona układu sercowo-naczyniowego, a dzięki działaniom bakteriobójczym często stosuje się ją zewnętrznie przygotowując z jej naparu okłady na trądzik, czy łupież. 

Jest wiele mieszanek herbat i ziół, które można kupić lub przygotować we własnym zakresie znając poszczególne właściwości wybranych herbat. Można komponować do woli zyskując niesamowite efekty zdrowotne jak i doznania smakowe i aromatyczne.

Poniżej przedstawiamy film w którym widać poprawne parzenie zielonej herbaty, które jest bardzo ważne aby wydobyć jej wszystkie prozdrowotne właściwości.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Zapisz się na nasz newsletter

Sklep internetowy Shoper.pl