Kawa z syropem - najlepsze przepisy
90.jpg

Nie od dziś wiadomo, że pochodzenie ziaren kawy ma wpływ na ich nuty smakowe, aromat i wiele ważnych cech gotowego naparu. Tak jak większość produktów – tak i kawa doczekała się prób doskonalenia jej naturalnych walorów poprzez aromatyzowanie. Jednak aromatyzowane ziarna mają bardzo zły wpływ na młynki i ich żywotność, na co rozwiązaniem przychodzi nam kawa z syropem.


Producent Victoria's Cymes posiada w swojej ofercie kilkanaście smaków syropów od tradycyjnych, takich jak czekolada, irish cream, amaretto, ale również znajdziemy smak blue curacao, arbuza, a nawet piernika. Tego specyfiku najczęściej dodaje się do latte, ale istnieją również zwolennicy czarnych kaw z dodatkiem syropu zamiast cukru.

Istnieje wiele ciekawych koktajlów i przepisów kawowych z wykorzystaniem syropów, my przygotowaliśmy dla Was ciekawe przepisy z syropem do kawy.

Przepis z syropem do kawy Irish Cream

Przygotuj sobie:
- 40 ml espresso
- 130 ml mleka 3,2%
- syrop (polecamy irish cream)
- bita śmietana

W kawiarce zaparz 40 ml kawy, a mleko podgrzej do około 60 stopni. Do szklanki w pierwszej kolejności wlej syrop (w szklance do latte do poziomu, w którym zaczyna się ucho). Następnie powoli, najlepiej łyżeczką, dodaj przygotowane mleko, tak aby nie wymieszać go z syropem. W kolejnym kroku wlewamy kawę równie delikatnie. Na górze zostało już tylko miejsce na bitą śmietanę, którą możemy posypać kolorową posypką lub kakao. I voila! Czterowarstwowa latte czeka na bliskie spotkanie.

Przepis z syropem do kawy rum z czekoladą

Przygotuj sobie:
- 50 ml espresso
- śmietanka 
- syrop do kawy (rum z czekoladą i wanilia)
- bita śmietana 

Do nagrzanej szklanki typu Irish Coffee wlewamy kolejno: syrop rum z czekoladą i syrop waniliowy, które razem mieszamy. Następnie dodajemy świeżo zaparzonej kawy i czekamy aż napar kawowy przestygnie po czym dolewamy go do syropów i kolejny raz mieszamy. Następnie powoli dodajemy śmietankę tak, aby zrobiły się dwie warstwy (czyli śmietanka nie może dotykać ścianek szklanki). Roztrzepujemy bitą śmietanę (najlepiej taką z płatkami czekolady) i kładziemy 3 łyżki na wierzch kawy, którą posypujemy szczyptą cynamonu a z brzegu szklanki wkładamy rurkę waflową.

Przepis na latte z syropem do kawy

Przygotuj sobie:
- 40-50 ml espresso
- 120-150 ml mleka 3,2%
- syrop do kawy (amaretto i rum z czekoladą)
- bita śmietana

Kawę przyrządzamy w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym, a mleko podgrzewamy do temperatury 60°C. W pierwszej kolejności do szklanki do wysokości dolnego ucha wlewamy syrop do kawy. Następnie delikatnie po łyżeczce dolewamy ciepłego mleka uważając, aby nie wymieszać go z syropem. Na koniec dodaję świeżo zaparzoną kawę, również delikatnie wlewając ją po łyżeczce. Na zwieńczenie naszego kawowego trunku dodaję bitą śmietanę i posypuję kakao. W ten sposób otrzymuję czterowarstwową Latte z syropem do kawy!

Jeśli chcecie więcej przepisów na kawę z syropem – odezwijcie się w komentarzach. Sprawdźcie również koniecznie inne nasze ciekawe artykuły na blogu.

Jeśli jeszcze nie wiecie jak przygotować domowe latte bez ekspresu zapraszamy do obejrzenia filmu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Zapisz się na nasz newsletter

Sklep internetowy Shoper.pl